יחידות המרכז

מרפאת מבוגרים

מנהל המרפאה: ד"ר ירון גילת

מרפאת המבוגרים במרכז לבריאות הנפש "אברבנאל"  מיועדת לכל תושבי בת ים, מעל גיל 18. המרפאה משרתת מידי שנה כ-2000 תושבים, מכלל קופות החולים. המרפאה נמצאת במבנה מחודש אשר עבר שיפוץ יסודי בשנת 2014. הכניסה למרפאה  הנה ישירות משער "ניצנה" הנמצא בסמוך לסניף קופת חולים ברחוב ניצנה בבת ים.
המרפאה נותנת מענה למכלול צרכים בתחום בריאות הנפש של המבוגר- החל ממצבי משבר זמניים כדוגמת תגובות דחק, דhכאון וחרדה עד לקשיים כרוניים מורכבים כגון הפרעות אישיות או מצבים פסיכוטיים.

הצוות המקצועי
במרפאה צוות רב מקצועי מיומן הכולל פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים קליניים, מטפלים באמנות, צוות סיעודי וצוות מזכירות. אנו במרפאה מאמינים בעבודה לפי מודל הקהילה הטיפולית. המשמעות של עבודה בקהילה טיפולית היא שלכל אדם ניתן במרפאה מטפל אישי האחראי על מתן המענה למגוון הצרכים והקשיים, תוך התייעצות מתמדת עם מטפלים מתחומים אחרים לפי הצורך. הצוות דוגל בגישה רב- מערכתית (ביו- פסיכו- סוציאלית) לפיה יש לראות את האדם וקשייו כחלק ממעגלי החיים שלו, תוך התייחסות להיבטים הרפואיים, הפסיכולוגים, המשפחתיים והסוציאליים של חייו

מגוון הטיפולים והיחידות במרפאה
צוות המרפאה שואף להתאים את סוג הטיפול לבעיה אותה מעלים הפונים למרפאה, לאור זאת במרפאה ניתן שילוב בין מגוון טיפולים במס' גישות כגון: טיפולים בפסיכותרפיה דינאמית, טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים, טיפולים קבוצתיים, משפחתיים וזוגיים, טיפולים תרופתיים וטיפולים באומנות. יחד עם זאת, במרפאה פועלות מס' יחידות מתמחות.

יחידות המרפאה:

היחידה למטופלי משרד הבטחון
רכזת היחידה- דר' אווה יעקובוב
יחידת חרדה וטראומה למטופלי משרד הבטחון מטפלת בנכים של משרד הביטחון הסובלים מהפרעות שונות הכוללות תסמונת בתר חבלתית ומחלות נפש. היחידה מספקת שירותי יעוץ ואבחון לנכים של משרד הבטחון. לאחר שלב ההערכה והאבחון, נבנית לפונים ליחידה תוכנית טיפול.
צוות היחידה מתמחה בטיפול בהפרעה פוסט טראומטית וכמו כן בעל נסיון של שנים רבות בעבודה משותפת עם משרד הביטחון.

היחידה לטיפול בהפרעות חרדה
ד"ר שירלי צרפתי

מהו טפול קוגניטיבי התנהגותי?
טפול קוגניטיבי התנהגותי הנו טפול הממוקד בדפוסי החשיבה ודפוסי ההתנהגות של האדם.
על פי התיאוריה הקוגניטיבית – התנהגותית, דפוסי חשיבה בלתי יעילים (האופן בו אנו מפרשים אירועים בחיינו) ודפוסי התנהגות בלתי יעילים גורמים ומשמרים סימפטומים אשר מעוררים מצוקה נפשית.
הטיפול מתמקד בזיהוי דפוסי החשיבה וההתנהגות, בהבנת הרקע להתפתחותם ובשינויים. למטופל ניתן מידע על המצוקה עמה מגיע ואסטרטגיות לזיהוי, הבנה ושינוי. הטפול הנו טפול ממוקד וקצר מועד. זהו טפול בו המטפל והמטופל עובדים יחד בשיתוף פעולה. המטופל מתבקש לתרגל מפגישה לפגישה את טכניקות העבודה המשותפות על מנת שבעתיד יהיו בידיו הכלים להביא לשפור ולשינוי בחייו.
ההפרעות המטופלות ביחידה
חרדה היא רגש טבעי ואף בריא אך כאשר היא מתמשכת בעוצמה גבוהה, ומביאה למצוקה נפשית ולפגיעה בתפקוד, מדובר בהפרעת חרדה. הפרעות חרדה הן נפוצות ביותר, כשליש מהאוכלוסייה נמצא סובל מהן במהלך חייו. טפול קוגניטיבי – התנהגותי נמצא יעיל מחקרית בטפול בהפרעות חרדה. בין ההפרעות המטופלות ביחידה:
הפרעת פאניקה ואגורפוביה (התקפי חרדה ופחד ממקומות הומים)
פוביות ספציפיות (פחדים ממוקדים באובייקט או מצב)
חרדה חברתית (מבוכה ובושה מסיטואציות חברתיות)
חרדת בריאות
הפרעת חרדה מוכללת (דאגה תמידית בנושאים שונים)
הפרעה טורדנית כפייתית (מחשבות טורדניות והתנהגות חזרתית בלתי נשלטת)
הטפול הניתן ביחידה
טפול פרטני (פסיכותרפיה פרטנית בגישה קוגניטיבית התנהגותית)
טפול קבוצתי (פסיכותרפיה קבוצתית בגישה קוגניטיבית התנהגותית)
טפול תרופתי ומעקב פסיכיאטרי (במידת הצורך)
 

היחידה לטיפול בפסיכותרפיה אינטנסיבית
מיזם ייחודי בתחום בריאות הנפש הציבורית 
היחידה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית אינטנסיבית וארוכת טווח הוקמה ומנוהלת על ידי עמותת "לכל נפש", ופועלת מזה כשלוש שנים במרפאתנו. היחידה מבקשת להעניק לפונים למרכז הקהילתי והזקוקים לטיפול פסיכו-תרפויטי, הזדמנות לתהליך טיפולי אינטנסיבי וממושך, שהינו בעל יתרונות משמעותיים לאלו הנמצאים במצבים נפשיים קשים ומורכבים. 
יחידת הטיפול הבסיסית שמוצעת למטופלים במסגרת היחידה תהיה פסיכותרפיה פסיכואנליטית בתדירות של שתיים עד שלוש פגישות לשבוע למשך שלש שנים.
התיאוריה הפסיכואנליטית גורסת שלא רק גורמים מבניים גנטיים וביולוגים מעצבים את אישיותו של האדם ושקיימים גורמים מרכזיים נוספים. גורמים אלה כוללים בין היתר את חווית הלידה, טיב ומידת ההתאמה של היחסים המוקדמים שנוצרים בין התינוק לדמויות ההוריות, התמודדות עם חסכים, אובדנים, מוות וחוויות טראומטיות אחרות. חוויות קריטיות אלה, הנחוות במסגרת מערכות היחסים המשפחתיות, הן אלה שמניחות את התשתיות הנפשיות להתפתחות אישיותו של האדם, ומהוות את הבסיס הלא מודע להתפתחות המיניות, האהבה, השנאה, היצירתיות, הביטחון והערך העצמי ואופי מערכות היחסים הנוצרות עם הזולת.
לעיתים קרובות התשתיות הנפשיות הלא מודעות האלה, הן הגורמים שעומדים בבסיס המצוקות הנפשיות שדוחפים את האדם לבקש עזרה וטיפול.
במהלך הטיפול שבדרך כלל נמשך מספר שנים המטופלים עובדים בשיתוף פעולה עם המטפל על מנת לזהות ולעבד את הרגשות, הפנטזיות, הקונפליקטים, החסכים והטראומות שנמצאים בבסיס המצוקות הנפשיות שבעטיין הן פנו לטיפול.
משך הזמן הארוך של הטיפול, הקביעות והתדירות הגבוהה של הפגישות, בשילוב עם האופי המיוחד של היחסים שנוצרים בין המטופל למטפל, הם אלה שיוצרים את המבנה שבעזרתו ניתן להביא למודעות את התשתיות הלא מודעות הנ"ל, מה שמאפשר למטופל להכיר, לעבד ולעיתים אף לשנות אותן.
גם הקשר העמוק והמיוחד שנוצר בין המטופל למטפל במהלך הטיפול מושפע ומעוצב בעוצמה רבה על ידי התשתיות הלא מודעות הנ"ל, מה שנותן למטפל ולמטופל מרחב חשוב נוסף  לחוות ולהכיר אותם מקרוב, ובכך הזדמנות נוספת לעבד ולשנות אותם.
העבודה הטיפולית הנעשית במסגרת הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית האינטנסיבית והממושכת היא קשה, מורכבת וסבוכה, ולפרקי זמן גם מתסכלת ומתישה, אך כאשר היא מצליחה, היא מספקת חוויה משמעותית ומכוננת שמובילה לשינויים התפתחותיים מרחיקי לכת בכל תחומי חייהם של המטופלים.
צוות היחידה
את היחידה לטיפול בפסיכותרפיה אינטנסיבית מנהלים ד"ר אילן אמיר, ויעל סמואל, שניהם פסיכואנליטיקאים בכירים. המטפלים ביחידה הם פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאלים קליניים ופסיכיאטרים .

שרות נוירולוגי
במרפאה פועל שרות נוירולוגי העוסק ביעוץ נוירופסיכיאטרי והערכה קוגניטיבית.
השירות מנוהל על ידי דר' פוליקאו, מומחית בנוירולוגיה. השירות הניתן במסגרת זו אינו כלול בסל הבריאות.
מי יכול לפנות למרפאה?  כל תושבי בת ים מעל גיל 18 רשאים לפנות למרפאת מבוגרים.
כיצד פונים למרפאה? קודם לפנייה למרפאה יש להעביר למזכירות המרפאה הפנייה מרופא המשפחה או מגורם מטפל אחר. כמו כן כדאי להצטייד במסמכים רלוונטיים (סיכום טיפול, הפנייה ומסמכים רלבנטיים אחרים). בעת הקליטה למרפאה יש למלא מספר שאלונים, אשר נועדו לאתר תסמינים שונים המאפיינים הפרעות נפשיות שונות.
לאחר הפנייה הראשונית יעבור צוות הפסיכיאטרים הבכירים במרפאה על ההפנייה, והפונה יקבל זימון  לצורך ראיון קבלה מורחב (intake). בבדיקת האינטייק יתרשם המטפל ממצבו של הפונה, ממוקדי קשייו, ויתווה תכנית טיפולית. בשלב זה תשקל הפניית המטופל לאחת היחידות המתמחות במרפאה.

פעילות אקדמית במרפאה
באופן שוטף מתקיימים יחסי גומלין בין המרפאה, הקהילה והאקדמיה. המרפאה מסונפת לבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב והיא מוכרת להתמחות בפסיכיאטריה ומשמשת כשדה להכשרה מעשית בפרופסיות נוספות כמו: פסיכולוגיה קלינית, עבודה סוציאלית, סיעוד, ריפוי בעיסוק, טיפול באומנות. בנוסף, במרפאה סטודנטים אשר עוברים הכשרה מעשית בלימודי פסיכותרפיה מתקדמים (מכון מגיד) .
במרפאה פועלת וועדת הוראה אשר אמונה על בנייה ויישום של תוכנית לימודים הכוללת הרצאות וסמינרים במגוון תחומים קליניים (פסיכופתולוגיה, שיטות טיפול, תיאורטיקנים מובילים) וישיבות של צוותי חשיבה בנושאים שונים. בתוך כך, צוות המרפאה לוקח חלק בפעילות רוחבית מחוץ לכותלי המרפאה כמו וועדות, ארגון כנסים וימי עיון, פרסומים במקוון כתבי עת.

דרכי פנייה למרפאה (צור קשר)
המרפאה ממוקמת בסמוך לשער ניצנה של בית החולים, רחוב קק"ל 15 בת ים
טלפון המרפאה: 1 /03-5552620
פקס: 03-5552686

 

© 2024 כל הזכויות שמורות לאברבנאל - המרכז לבריאות הנפש
בניית אתרים ושיווק באינטרנט